Social Icons

Wednesday, April 4, 2012


90.Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
prove
stop
live
happen
cope
know
read
We (a)----in an age of science and technology.But if we remain ignorant of the incidents(b)----in our country as well as in the world, we will (c)----unfit for the world.By reading newspapers,we are able to (d)-----new scientific inventions,economic development and political situation of our country.Without this kind of knowledge we can not(e)-----with others.(Avgiv weÁvb I cÖhyw³i hy‡M evm KiwQ|wKš— hw` Avgiv Avgv‡`i †`‡k Ges we‡k¦ NUgvb NUbvejx m¤ú©‡K AÁ _vwK,Avgiv we‡k¦i Rb¨ wb‡R‡`i‡K Abychy³ cÖgvY Kie|Le‡ii KvMR cvV K‡i Avgiv bZzb ˆeÁvwbK Avwe¯‹vi,A_©‰bwZK Dbœqb Ges Avgv‡`i †`‡ki ivR‰bwZK cwiw¯’wZ Rvb‡Z mg_© nB|G ai‡bi Ávb Qvov Avgiv A‡b¨i mv‡_ Lvc LvIqv‡Z cvwi bv|)
Answer: (a) are living (b) happening (c) prove (d)know (e) cope
91.Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
enjoy
flood
show
enjoyable
look
be

A moonlit night (a)-----one of the greatest gifts of God.On a moonlit night Nature really (b)----very beautiful and charming.Nature seems to (c)----with the soft silvery radiance of the moon.We cannot help (d)----our gratefulness to God.Thus everybody wants to (e)----himself on a moonlit night.(GKwU †R¨vrmœvivwÎ nj m„wóKZ©vi †kªô `vb¸‡jvi GKwU|‡R¨vrmœ&v iv‡Z cÖK…wZ mwZ¨Kvifv‡e Lye my›`i Ges g‡bvig †`Lvq|cÖK…wZ Pv‡`ui g„`y i~cvjx Av‡jvq c­vweZ nq e‡j g‡b nq|Avgiv m„wóKZ©vi cÖwZ Avgv‡`i K…ZÁZv bv †`wL‡q cvwi bv|Gfv‡e cÖ‡Z¨‡K †R¨vrmœv iv‡Z wb‡R‡K Dc‡fvM Ki‡Z Pvq|)
Answer: (a) is (b) looks (c) be flooded (d) showing (e) enjoy
92.Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
Stop
cause
consitute
prove
include
be
work
As women (a)-----almost 50 percent of our population,they should also be (b)---in our development programmes.For the development of the country full participation of women in economic activities (c)-----essential.There are areas where our women have already (d)-----their efficiency.They (e)----not only in the agricultural fields but also in the mills and factories.(‡h‡nZz bvixiv Avgv‡`i RbmsL¨vi kZKiv cÖvq 50 fvM MVb K‡i,Avgv‡`i Dbœqb Kg©m~Px‡Z I Zv‡`i‡K Aš—©f~³ Kiv DwPZ|‡`‡ki Dbœq‡bi Rb¨ A_©‰bwZK Kg©Kv‡Û bvix‡`i cy‡ivcywi AskMÖnb Avek¨K|KZK¸‡jv †¶Î Av‡Q †hLv‡b Avgv‡`i bvixiv BwZg‡a¨B Zv‡`i `¶Zv cÖgvY K‡i‡Q|Zviv ïaygvÎ K…wl‡¶†Î KvR Ki‡Q bv,KjKviLvb †Z I KvR Ki‡Q|)
Answer: (a) constitute (b) included (c) is (d) proved (e) are working

93.Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
To have
To be
find
see
need
bore
buy
Living in a city (a)-----both advantages and disadvantages.On the plus side,it is often easier (b)----work and there is usually a choice of public transport,so you (c)---own a car.Also,there are lots of interesting things to do and places(d)----.However,for every plus there is a minus.For one thing, if you don’t have a very well paid job,you (e)----able to afford many of the things that there are to do; because living in a city is often very expensive.(kn‡i evm Kiv myweav Ges Amyweav DfqB Av‡Q|BwZevPK w`K †_‡K,KvR †c‡Z cÖvqB mnRZi nq,Ges mvaviYZ miKvwi cwien‡bi cQ‡›`i my‡hvM _v‡K,myZivs †Zvgvi Mvox _vKvi cÖ‡qvRb nq bv|Avevi,A‡bK Dc‡fvM¨ wRwbm Kivi Av‡Q Ges A‡bK RvqMv †`Lvi my‡hvM Av‡Q|hv‡nvK,cÖ‡Z¨K BwZevPK w`‡Ki GKwU †bwZevPK w`K Av‡Q|GKUv wRwbm,hw` †Zvgvi Lye fvj †eZ‡bi GKwU PvKzix bv _v‡K,†mLv‡b Kivi A‡bK wRwbmB Ki‡Z Zzwg m¶g n‡e bv; †Kbbv kn‡i emevm Kiv cÖvqB Lye e¨qeûj|)
Answer: (a) has (b) to find (c) need not (d) to see (e) will not be
94.Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
obtain
run
regard
take
redefine
Come
go
Education is (a)-----as the yardstick of development.Devolopment and education (b)----hand in hand.(c)-----degrees is not prime objective of education. Education has to be (d)----.It is high time we(e)-----measures to spread education.(wk¶v‡K Dbœq‡bi gvcKvwV wn‡m‡e Mb¨ Kiv nq| Dbœqb Ges wk¶v nv‡Z nvZ a‡i P‡j|wWMÖx AR©b Kiv wk¶vi g~j D‡Ïk¨ bq|wk¶v‡K cybtmsÁvqb Ki‡Z n‡e|GLbB Dchy³ mgq Avgiv wk¶v m¤cÖmvi‡Y e¨e¯’vw` MÖnY Kwi|)
Answer(a)regarded (b) go (c) obtaining (d) redefined (e) took
95.Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
pave
consider
posses
lag
regard
flow
To be
Energy (a)----as a vital element for the prosperity of a nation.Since Bangladesh (b)---mcuh energy resources.It (c)----behind in development activities in comparison with other countries of the world.So Bangladesh (d)----as a least developed country.But sufficient energy resource (e)----a country to the way of development.(GKwU RvwZi DbœwZi ¸iZ¡c~Y© Dcv`vb wn‡m‡e aiv nq kw³‡K|GLb ch©š— evsjv‡`‡k kw³i †Kvb Drm †bB|c„w_exi Ab¨vb¨ †`‡ki Zzjbvq DbœwZi w`K †_‡K evsjv‡`k A‡bK wcwQ‡q Av‡Q|Avi †mB Kvi‡Y evsjv‡`k‡K aiv nq GKwU AbybœZ †`k wKš‘ GKUv †`‡ki ch©vß kw³ †m †`k‡K DbœwZi w`‡K wb‡q hvq|)
Answer: (a) is considered (b) does not posses (c) is lagging/lags (d) is regarded (e) paves
96.Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
keep
be
enjoy
read
mean
find
derive
A library (a)-----a collection of books of various subjects.The word ‘library’ is (b)---from latin word ‘libre’which (c)-----a book.But in actual use, a library is a house where books are (d)----for (e)----.(GKwU cvVvMvi nj wewfbœ wel‡qi Dci cy¯—‡Ki GK msMÖn|jvB‡eªixÕ kãwU j¨vwUb kã wjeiv †_‡K D™¢yZ n‡q‡Q hvi A_© eB|wKš— mwZ¨Kvi cÖ‡qv‡M,cvVvMvi GKwU M„n †hLv‡b eB ivLv nq cvV Kivi Rb¨|)
Answer: (a) is (b) derived (c) means (d) kept (e) reading
S.M.Ahsan Habib
M.A. in English (1st class), B.H.M.S. (D.U), B. Ed. M.Ed.(IER-DU)
Senior Teacher in English, Rotary School & College
Mobile: 01911447391   or   01716425157 E.Mail-pann2004u@yahoo.com
=====================================================================
97. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
work
invent
discover
come
take
give
bring
Computer has (a)----about revolutionary change in the world.But it (b)----overnight.It (c)-----a long time to invent computer.Many votaries of science (d)----hard for years and finally (e)----out successful.(Kw¤úDUvi we‡k¦ GKwU ‰ec­weK cwieZ©b wb‡q G‡m‡Q|wKš— GwU ivZvivwZ D™¢vweZ nqwb|Kw¤úDUvi D™¢veb Ki‡Z A‡bK mgq †j‡MwQj|A‡bK weÁvb AbyivMx eQ‡ii ci K‡Vvi cwikªg K‡iwQ‡jb Ges Ae‡k‡l mdj n‡qwQ‡jb|)
Answer: (a) brought (b) was not invented /had not been invented (c) returned (d) have heard
98. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
born
see
know
tend
affect
regard
be
Bangladesh (a)----a poor country with a per capita annual income of about four thousand taka.Although poverty (b)----everybody,it is the women who are the worst suffers.Social prejudices and customs (c)----to degrade their position.When a girl(d)----in a poor family,it is not (e)-----as a happy event.She has come,as if to add to the sufferings of her parents.(evsjv‡`k nj gv_vwcQz evwl©K cÖvq Pvi nvRvi UvKv Av‡qi GKwU `wi`ª †`k|hw` I `vwi`ªZv cÖ‡Z¨‡Ki Dci cÖfve †d‡j,bvixivB nj me‡P‡q †ewk fy³‡fvMx|mvgvwRK ms¯‹vi Ges cÖ_v Zv‡`i c`gh©v`v nvwb NUvq|hLb GKwU `wi`ª cwiev‡i GKwU †g‡q Rb¥ †bq,†mwU‡K GKwU my‡Li NUbv wn‡m‡e Mb¨ Kiv nq bv|‡m G‡m‡Q ‡hb Zvi evev gvi Kó evov‡Z|)
Answer(a) is (b) affects (c) tend (d) is born (e) regarded
99. Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
keep
be
entertain
give
know
enrich
avoid
The importance of English (a)----to all.(b)----an international language.English holds the key to the broad expanse of learning and knowledge.Many great writers have (c)---this language.If we (d)----English,we (e)----ourselves aloof from the civilized world.(Bs‡iwRi ¸iZ¡ mK‡jiB Rvbv|GwU Avš—©RvwZK fvlv nIqv‡Z,†kLv Ges Áv‡bi we¯—…Z iv‡R¨i Pvwe i‡q‡Q Bs‡iwRi nv‡Z|A‡bK eo eo †jLK GB fvlv‡K mg„× K‡i‡Qb| hw` Avgiv Bs‡iwR bv Rvwb,Avgiv mf¨ RMZ †_‡K wb‡R‡`i `~‡i ivLe| )
Answer: (a) is known (b) being (c) enriched (d) do not know (e) will keep
100.       Complete the passage with suitable verbs from the list. Put them in the correct tenses. Use negatives where necessary.   
gain
go
check
suffer
report
go up
happen
The prices of essential commodities already (a)---up beyond the purchasing capacity of the common people.While visiting different kitchen markets in Dhaka city yesterday,our correspondent (b)----the price of coarse rice was TK 22 per KG.The price of vegetables (c)-----manifodls.If this trend of prices cannot be (d)----,the people of low income group will not be able to buy their daily necessaries and so they (e)-----untold sufferings.(cÖ‡qvRbxq wRwbm c‡Îi g~j¨ B‡Zvg‡a¨ mvaviY gvby‡li µq ¶gZv Qvwo‡q †M‡Q|MZKvj hLb XvKv gnvbMixii KvPuvevRvi ¸‡jv cwi`k©b Kiv nq,Avgv‡`i msev``vZv msev` w`‡”Qb †h ‡gvUv Pv‡ji `vg wQj cÖwZ †KwR 22 UvKv|kvKmewRi g~j¨ eû¸b e„„w× †c‡q‡Q|hw` gy‡j¨I GB cÖebZv †iva Kiv bv hvq, wbgœ Av‡qi RbMb Zv‡`i cÖZ¨vwnK cÖ‡qvRbxq wRwbmcÎ µq Ki‡Z m¶g n‡e bv Ges ZvB Zviv Ae©bxq `ytL Kó †fvM Ki‡eb|)
Answer: (a) have gone (b) reports (c) has gone up (d) checked (e) will suffer

No comments: